Header - Alpinizam

Ostali penjani smjerovi:

 

 

ZVRNDA: Mrčeve grede poviše sela Bunovići. Stjena je savršenog kvaliteta sa puno odličnih hvatišta i mjesta za opremu. Penjali : Janko Gardović i Danilo Brajović iz PK Subra dana 14.05.2011. Dužina smjera je 150m. Smjer ima dvije opcije. Prva je direktna i u početku djeluje solidno ali poslije nekih 20 metra nailazi se na dio bez mjesta za postaviti išta od opreme i samim tim postaje malo teža za penjanje. Druga opcija je ispod previsnog djela bočno uz pukotinu koja je bogata hvatištima i odličnim mjestima za “prirodno” osiguranje tako da je penjanje na njemu pravo uživanje! Fotografije.

 

KRUŠIKA: Sokolova greda se nalazi poviše mjesta Strp i do nje se dolazi novim putem Risan-Žabljak izmedju trećeg i četvrtog tunela. Prilaz je jako strm i krušljiv! Stjena je srednjeg kvaliteta sa puno rastinja i puno krušljivih djelova. Visina stjene je oko 370m a duzina smjera oko 400m. Tezina smjera dostiže do V u najgornjem djelu zbog velikog nagiba i jako lošeg kvaliteta stjene. Penjali: Janko Gardović i Danilo Brajović iz PK Subra 24.12.2011.godine.

Sokolova greda:

 

BEŠTIJA: Pestingrad se nalazi poviše grada Kotora. Prilaz stjeni je stazom od grada jako strmom padinom. Drugi prilaz je sa gornje strane od sela Krstac, dokle treba oko pola sata voznje iz Kotora. Iz sela Krstac 15minuta treba do prevoja za Pestingrad a zatim se spušta stmom stranom do ispod stjene, na jednom mjestu treba i abzail! Centralni dio stjene je previsan i jako krušljiv tako da smo od njega odmah odustali! Smjer počinje usjekom na desnoj strani stijene prije čuvene pestingradske pećine u kojoj po legendi živi vila Alkima. Prva tri cuga su jako slični i odlikuje ih trava i solidan kvalitet stjene. Početak četvrtog cuga je na malom balkonu na kojem se moze malo odmorit i uživati u pogledu na Bokokotorski zaliv. Tu smo ostavili jedan klin. Zatim počinje strm dio koji karakterisu trava i jako krušljivo kamenje. Poslije tog strmog cuga dolazi ogromna polica i onda se otvara pogled na drugi dio stijene. Ocekivali smo da ce gornji dio stijene biti kompaktan kako to obicno biva u Boki ali na Pestingradu je gornji dio jako krušljiv i veoma nezgodan za penjanje. Do samog vrha vode jos 4 cuga. Silazak sa stijene je desno niz jako strm sipar do grada ili do sela Krstac! Duzina smjera je 370m i prosječna tezina je IV+. Vrijeme penjanja 6h. Penjali: Janko Gardović i Danilo Brajović iz PK Subra 18.03.2012 .

 

design by INS