Header - O nama

Uprava PK Subra

Dule

Predsjednik:
Duško Avramović

Dejo T

Sekretar, blagajnik i upravnik pl.doma Za Vratlom:
Dejan Tušup

Dejo V

načelnik sekcije za alpinizam i speleologiju:
Dejan Verigo

Zeljko

načelnik sekcije za markacije i vodičku službu :
Željko Starčević

Marinko

upravnik pl.doma Orjen Sedlo:
Marinko Peruško

Srecko

član uprave:
Srećko Žitnik

Darko

član uprave:
Darko Šiljegović

Poki

član uprave:
Mario Arapović

Istorijat

Planinarsko – smučarsko društvo ''Subra'' iz Herceg Novog osnovano je 1932 godine i u to doba njegovi su članovi organizovali jednodnevne boravke na Orjenu, najčešće na lokaciji Vratlo, privučeni dobrom mogućnošću skijanja tokom čitavog zimskog perioda. U tome prvom, predratnom, periodu razvoja društva, učestvovali su i planinari Dubrovnika koji su od 1928 godine započeli sa organizovanim planinarenjem u svome gradu, kao i starješine vojnog garnizona u Boki. Prvi ozbiljni alpinistički uspon u stijenama Orjena zabilježen je 1936 godine, a izveo ga je E. Blažević sa dvojicom planinara u stijeni Kamenski kabao u Vratlu.

Poslije Drugog svijetskog rata nastavlja se sa zgusnutim aktivnostima planinara Herceg Novog podjednako polažući pažnju na skijanje i planinarenje. Vrlo brzo se prišlo gradnji planinarskog doma na Vratlu (1160m) koji je, poslije deset godina velikih naprezanja otvoren 1962 godine. Biće to glavnim uslovom za započinjanje saradnje sa svim značajnijim planinarskim društvima Jugoslavije koja su sva, prilikom raznih jubileja i planinarskih sletova, posjetila Orjen i matični dom hercegnovskih planinara.

Polovinom osamdesetih godina hercegnovski planinari okupljeni u planinarskom društvu ''Subra'' započinju sa prvim pokušajima utemeljivanja modernog planinarstva u masivu Orjena. U to doba u Orjen će stići alpinistička užad i sva savremena pomagala za savladavanje okomitih stijena i kraških jama i u društvu će zaživjeti alpinističko – speleološki odsjek. Može se slobodno reći da današnja dostignuća društva koje nastoji na razvijanju modernog planinarenja dolaze kao rezultat jednog gotovo stogodišnjeg pravilnog i dinamičnog razvoja planinarenja u Herceg Novom. Stari članovi društva za to su nesumnjivo zaslužni, trasirajući valjan put razvoja planinarenja u svome gradu uvijek vodeći računa o ugledu ovoga sporta u jednoj primorskoj sredini koja nije uvijek dobro razumjela motive i ciljeve planinara. Iako su smjene generacija neminovne (od kojih zadnja početkom devedesetih), oni i dalje svojim iskustvom i savjetima daju značajan doprinos napretku društva na čemu smo im naročito zahvalni.

design by INS