header

Planinarski dom "Za Vratlom"

Planinarski dom Za Vratlom kompletno je rekonstruisan tokom 2011-te godine. Ministarstvo održivog razvoja i turizma u okviru projekta „Planinarenje i biciklizam“, realizovalo je aktivnosti na rekonstrukciji planinarskog doma koji se nalazi na početnoj tački planinarske transverzale Orjen Lovćen Rumija. Projekat je realizovan u saradnji i sa Njemačkim društvom za međunarodnu saradnju (GIZ) i Planinarskim Savezom Crne Gore (PSCG). Sada je to moderan objekat u rangu motela sa svim pripadajućim sadržajima. Nalazi se 7km pravolinijski udaljen od Herceg Novog, na visini od 1160m. Objekat je u srcu planine, do njega se stiže isključivo terenskim vozilom ili pješačenjem, pa je sačuvao i izgled i duh dobrih starih pl. domova. Objekat je u vlasništvu PK Subra, Herceg Novi. Otvoren je vikendom i po potrebi (najavi). Dom se nalazi u južnom dijelu masiva Orjena, do njega vodi markirana staza od gradske autobuske stanice, a do bivšeg Motela ''Borići'' od koga je udaljen 1h hoda, vodi asfaltni put. Okružuju ga pašnjaci i bukove šume iznad kojih se uzdižu brojni stjenoviti vrhovi. Zdanje je opremljeno sa 50 ležajeva, 7 spavaona, velikom trpezarijom, kuhinjom, centralnim grijanjem na drva, dvije bistjerne za vodu (kišnica) i hidroforom, solarnim panelima i agregatom za struju. PK Subra pruža usluge smještaja, vođenja, a tu je i ponuda hrane i pića. Detaljnije o cijenama u Cjenovniku.

Objekat je pogodna baza za jednodnevne i višednevne planinarske ture po Orjenu, kao i zgodna lokacija za izvođenje raznih tečajeva i kampova (speleo, alpinistickih, penjačkih, planinarskih, markacističkih, eko i slično). Kao zanimljivost u okruženju ističemo Subru, top planinarsku, speleološku, i alpinističku destinaciju, ali tu je i 10-ak drugih zanimljivih odredišta, pretežno vrhova, do kojih vodi kvalitetna mreža planinarskih markiranih staza. U slučaju da namjeravate da posjetite pl. dom Za Vratlom molimo vas da nas blagovremeno kontaktirate.
 

Kontakt:

- Domaćin: Duško Avramović +38269430070

- Upravnik: Dejan Tušup +38269348600
 

Novi izgled objekta

i nekad

Vratlo

 

 


Dom na Orjen sedlu

 

Dom na Orjen sedlu 2

Planinarski dom "Orjen sedlo"

Klub posjeduje i objekat istoimenog naziva na Orjen sedlu, koji je bio pod zakupom do smrti zakupca i ostavljen PK ''Subra'' u katastrofalnom stanju. Adaptacija objekat je počela 06/2007 i očekujemo da će trajati 5 godina. Urađena je hidroizolazicija krova i verande kao i rekonstrukcija kompletne fasade, postavljeni eloksirani prozori i metalne škure, te adaptirani kuhinja, trpezarija i tri sobe. Dom se nalazi u centralnom dijelu masiva Orjena, na 1600 m n.v. Do doma se može stići markiranim pl. stazama iz 3 pravca (Vrabanj, Vratlo, Crkvice), a pored objekta prolazi i makadamski put Vrbanj (11km)-Crkvice (14 km). Pogodan je za dolazak terenskim, ali, uz pažnju, i običnim automobilima. Objekat je opremljen sa 20 ležaja, 2 spavaone, trpezarijom, kuhinjom, agregatom za el. energiju i sporednim prostorijama. U blizini doma nalaze se izvor i cistjerna. Objekat je u vlasništvu PK Subra, a otvoren je sa najavom. Usluge koje stoje na raspolaganju su: smještaj, vođenje i ponuda hrane i pića. Grijanje je na drva. Obavezno je ponijeti vreću za spavanje ili posteljinu.

Orjen sedlo predstavlja povoljnu bazu za jednodnevne i višednevne planinarske ture u srcu Orjena, a dobra je lokacija i za izvođenje raznih kurseva i kampova (speleo, alpinističkih, penjačkih, planinarskih, markacističkih, eko i slično). Od zanimljivosti u okruženju prije svega pomenućemo Zubački (Veliki) kabao (1894 m), najvišu tačku primorskih Dinarida i niz okolnih, takođe atraktivnih vrhova i zanimljivih odredišta do kojih vodi kvalitetna mreža planinarskih markiranih staza. U bliskom okruženju postoji i niz zanimljivih speleo-objekata, pretežno jamskog tipa. Ovu zonu ispunjava šuma munike (endemska vrsta bora), najljepši ukras viših dijelova Orjena. Takodje, naročito u oblasti Crkvica, nalaze se brojni ostaci Austrougarskih fortifikacija. Ovi objekti smješteni su na istaknutim vrhovima i kao takvi takođe predstavljaju lijepu planinarsku destinaciju. U slučaju da namjeravate da posjetite pl. dom Orjen sedlo molimo vas da nas blagovremeno kontaktirate.

 

Kontakt:

- Upravnik: Marinko Peruško +38267829519

ili bilo koji od konatakata doma "Za Vratlom"

design by INS