Planinarenje

Akcije:

Orjenski maraton

Materhorn

Kanjon Nevidio

Mont Blanc

Olimp

Triglav

Durmitor

Prokletije

Kapetanovo jezero, Kapa Moračka i Kanjon Mrtvice

Planinarenje:

Prisutna je velika godišnja količina padavina, najveća krajem jeseni i u proljeće. U višim zonama debeo sniježni pokrivač je prisutan sve do kraja maja, a kod doma do sredine aprila. Tu, “Za Vratlom”, je prosječna januarska temperatura oko 0°C, a avgustovska oko 20°C. Najpogodnije vrijeme je u junu i julu, ponekad i u januaru i februaru.

Društvo u Orjenu održava preko 40 km markiranih staza, koje povezuju sve najatraktivnije destinacije: vrhove, vidikovce, prirodne fenomene, kulturno-istorijske spomenike, arheološke lokalitete i speleološke objekte. Markirana staza kreće od gradske autobuske stanice i vodi do pl.doma. Na dalje staze vode, između ostalog, do Velikog (Zubačkog) kabla (1894m), najvisočije tačke istočno jadranskog priobalja, Subre (1679m), poznatog vrha-vidikovca i njenog amfiteatra, najzanimljivijeg detalja primorskih Dinarida. Po broju učesnika najveće interesovanje pobuđuje Orjenski polumaraton, dok bi od akcija van Orjena valjalo pomenuti planinarske pohode: kanjon Mrtvice (CG), Zelengora (2386m RS), Prokletije (2656m CG), Durmitor (2522m CG), Olimp (2917m Grčka, 1998), Mont Blanc (4807m Francuska, 2000) i Triglav (2863m Slovenija 2002 i 2009), Materhorn (Italija 2004), Musala (Bugarska, 2012).

Opise većine staza možete naći u knjizi ''Vodič kroz masiv Orjena'' čiji je autor naš član Željko Starčević. Knjiga se može kupiti u turističkim agencijama i knjižarama Herceg Novog. Molimo Vas da kontaktirate autora ako želite da njegove tekstove dalje obrađujete ili koristite. Poseban vodič za transferzalu Orjen-Lovćen-Rumija izdaje PSCG, a takođe se može kupiti lokalno. Obadva vodiča sadrže detaljne karte.

Najbitnije staze:

Do pl.doma ''Za Vratlom''

Staza za Orjenski maraton

Transferzalna staza Orjen-Lovćen-Rumija

Staza za Vilino guvno (1410 m), vrh Subre (1679 m) i Markov koš (1410 m)

Staza za Vodenu jamu, Borovu glavu (1583 m) i Veliki kabao (1894 m)

Staza za Pazuu (1769 m)

Rekreaciona zona ''Kotobilj''

Ostale markirane staze:

Kružna staza oko Ćedila (1466 m)

Staza za Radoštak (1446 m) i Kružna staza oko Radoštaka

Staza za Kabao (1384 m) i Odijevo (1571 m)

Napomena: Obrađene su markirane staze na području orjenskog masiva. Opisi su namjenjeni prvenstveno planinarima, to jest osobama koje posjeduju osnovna znanja o markacijama, čitanju geografske karte i uopšte, o samostalnom snalaženju na nepoznatom terenu. Prije samostalnog obilska bilo koje staze obavezno se kod vodiča PK ''Subra'' informišite o trenutnom stanju markacija - ne snosimo nikakvu odgovornost za kretanje u masivu Orjena bez vodiča iz PK’’Subra’’, čak i ako se koristi literatura izdata od strane društva (vodiči, karte i sl.)

Satnica, pa i sama mogućnost pristupa navedenim odredištima u velikoj je zavisnosti od vremenskih prilika, tako da je potrebno vršiti adekvatnu selekciju mogućih destinacija.

Satnica je rađena za dobre vremenske uslove i prilagođena je tempu laganog planinarskog hoda. Važno je provjeriti da li je markacija rađena kao zimska, jer se u suprotnom, oznake van šume neće vidjeti.

Molimo Vas da otpatke ne ostavljate u prirodi, niti da na bilo koji drugi način ugrožovate izvorni izgled planine. Planinarske oznake su jedini i neophodan znak čovjekovog prisustva.

Za obrađene i sve ostale destinacije na usluzi vam stoje vodiči iz PK "SUBRA".

design by INS