Planinarenje

"Subra" osvojila Mont Blanc

U četvrtak, 10 avgusta 2000 oko 7,30h ujutro, četvoročlana ekspedicija našeg društva u sastavu: Marinko Peruško, Željko Starčević, Darko Šiljegović i Dejan Tušup dosegla je svoj do sada najviši vrh: 4807m visoki Mont Blanc u Francuskoj, poznatiji i kao ''krov Evrope''. Na put se krenulo 6-og avgusta iz Bara trajektom do Barija zatim vozom do Courmayer–a pa uspinjačom preko masiva Mont Blanca do Chamonix–a u Francuskoj. Cijeli put od Crne Gore do Francuske prošli smo za samo 25 sati. Nepogodna vremenska prognoza nas je zadržala u Chamonix-u puna dva dana. To vrijeme smo iskoristili za nabavku neophodne opreme i određivanje rute.

Mont Blanc

Na kraju smo se ipak odlučili za klasični prilaz. U utorak veče pala je odluka da u slučaju da se vrijeme popravi krećemo ka vrhu odmah u srijedu ujutro. Tako je i bilo. 9-tog ujutro krenuli smo ka našem prvom odredištu, planinarskom domu zvanom Aigi du Gouter koji se nalazi na 3817m. Iz Chamonix-a smo krenuli lokalnim autobusom do Les Houches-a, odatle žičarom do 1800m pa planinskom željeznicom, koja uveliko skraćuje samoj planini, do 2372m. Odatle do doma nam je trebalo 6 sati. U domu smo prenoćili i rano ujutro, oko 2,45h krenuli na vrh. Oko 7,30 smo bili na vrhu. I sledeću noć smo proveli u domu a naredna dva dana u Chamonix-u, odmarajuči se i obilazeći grad. Kući smo se vratili željeznicom preko Švajcarske i Italije do Barija pa trajektom za Bar. Detalje o ovoj našoj ekspediciji možete pročitati u sledećim tekstovima: Pohod na krov evrope; Poslednjih 1000 m do vrha. A slike pogledati u foto galeriji.
Ekspedicija na Mont Blanc je zabilježena, osim fotografski i video kamerom tako da su TV Crne Gore i TV Sky Sat prikazale isječke tog materijala sa našim komentarom iz studija a u pripremi je i jedna duža reportaža.

Koristimo ovu priliku da se naročito zahvalimo našim sponzorima: pekari ''Aleksandrija'' iz Bijele, Kancelariji mladih Herceg Novog zajedno sa vladom RCG, Skupštini opštine Herceg Novi, preduzeću ''Montri'' iz Igala, apoteci ''Orfelin'' i bifeu ''Boheme''. Posebnu zahvalnost za neizmjernu pomoć i podršku dugujemo predsjedniku PSCG gosp. Draganu Laloviću, kao i Saši Vučkoviću koji se pokazao kao veliki drug i prijatelj i koji je uložio ogroman trud i energiju da se obezbjedi novac za odlazak na ovaj do sada najveći uspijeh Planinarsko smučarskog društva ''Subra'' u njegovoj 65-godišnjoj istoriji.

design by INS