Planinarenje

Ekspedicija ''Triglav 2002''

Planinari pk Subra Triglav (ostale fotografije)

U okviru proslave 70 godina postojanja i rada P.S.D.''Subra'', tročlana ekipa u sastavu Drecun Rajko, Starčević Željko i Peruško Marinko boravila je u periodu od 26.-31.07.2002.godine u Sloveniji i tom prilikom izvela uspon na najviši vrh Julijskih Alpa - Triglav (2863mn/v).

Uspon smo izveli južnom (najdužom) trasom počevši iz Ribičevog Laza (523mn/v), preko Stare fužine, korita rijeke Mostnice, visoravni Voje do Vodnikovog doma na 1892mn/v gdje smo tu noć i prenoćili (27.-28.07.). Uspon do doma je išao markiranom stazom, trajao je 5 sati i bio je dosta naporan (neispavanost, velika težina u rancima).

Ujutro 28.07.2002.godine u 09h smo krenuli u finalni uspon, prvim dijelom stazom do gornjeg doma Planike (2492mn/v), da bi se sa te visine uključili u smijer za vrh, koji vodi preko Malog Triglava (2752mn/v). Na opasnijim mjestima smjer je osiguran ankerima i čeličnim sajlama, a glavni greben Mali Triglav - Triglav je kompletno osiguran. Vrijeme nam nije bilo baš naklonjeno, što je inače čest slučaj na Triglavu, tako da smo od Planike do vrha penjali po gustoj magli. Na vrh smo izašli u 11h, udarili pečate u planinarske knjižice, upisali se u knjigu posjetilaca, odmorili oko pola sata pa krenuli nizbrdo, sa puno više opreza nego pri penjanju. Inače, dio smijera od M.Triglava do Triglava (greben) je na dosta mjesta izudaran gromovima, a i nekoliko spomen ploča na tom dijelu opominju na tu vrstu opasnosti. Najveća nesreća se desila 1971. kada je od udara groma na M.Triglavu smrtno stradalo petoro ljudi (najstariji je imao 17 godina). Od M.Triglava smo krenuli nizbrdo drugim smjerom (greškom) i za nekih sat vremena se našli u dolini ispod najvišeg doma u Sloveniji, pl. doma Kredarica (2586mn/v) koji posjeduje čak 370 ležaja i opremljen je svim i svačim. Poslije ovog malog skretanja, vratili smo se na staru stazu za dom Planika, tu smo odmorili pola sata i krenuli prema Vodnikovom domu. Isti dan smo sišli u Ribičev laz a odatle u Bohinjsku Bistricu u kamp. Oko 21h stižemo u kamp, jedva se držimo na nogama, tog dana smo prevalili visinsku razliku od 3300m. Najteže nam je pao silazak, maksimalno iscrpljeni jedva smo podigli šator.

U kampu smo ostali još dva dana. To vrijeme smo iskoristili za obilazak prirodnih ljepota Bohinjskog i Bledskog jezera i najveće atrakcije slapa Savica iznad Bohinjskog jezera (visina slapa je 60m na nadmorsoj visini od 805mn/v). U utorak 30.07. smo krenuli prema Crnoj Gori.

Sponzori ove espedicije su bili:
S.O. Herceg Novi, Kompleks ''Rafaello'', Autoboka-Kotor, P.P. ''Dinamik kompani'', P.P. ''Škorpion'', P.P.''Radius'', P.P. ''Interkar'', Auto-škola ''Vlačić'', konoba ''Amerika''

Peruško Marinko

design by INS