e-mail: subra@t-com.me
English version Knjiga utisaka

GPS Koordinate: Orjen: Pl. dom "Orjen Sedlo" | Dobraštica: Pl. dom "Za Vratlom"

Rekonstrukcija pl. doma "Za Vratlom":

Ključeve objekta smo preuzeli 05.10.2011 a svečano otvaranje je održano u objektu 23.10.2011. Dobrodošli!!!

Rekonstrukciju je finansiralo Ministarstvo turizma RCG u okviru Primorske planinarske transferzale Orjen-Lovćen-Rumija koja je dio projekta Wilderness Hiking & Biking u Crnoj Gori koji se sprovodi u saradnji sa njemačkim GIZ-om. Fotografije radova pogledajte ovdje Album1 Album2 i Album3.

Projekat Wilderness Hiking & Biking u Crnoj Gori dobitnik nagrade na jubilarnoj 25.dodjeli međunarodne ekološke nagrade od strane Njemačkog udruženja turoperatora i turističkih agencija (DRV)

Kriterijum za nagradu „Eko-trofej“ je postignuti uspjeh i uzoran karakter u ekološkom održivom razvoju a kandidovani projekti mogu biti dostavljeni od strane fizičkih lica, grupa, organizacija, kompanija i opština iz čitavog svijeta. Cilj projekata koje DRV nagradjuje je zaštita životne sredine i resursa, smanjenje zagađivanja životne sredine i podizanje nivoa svijesti u cilju iniciranja projekata koji pomažu da se u čitavom svijetu promoviše održivost u turizmu kao bitna osnova. Žiri za Eko-trofej time nagrađuje uzorni angažman: „Uzornom saradnjom od preko 500 partnera dati su važni impulsi za održivi razvoj turizma u do tada turistički beznačajnom sjevernom dijelu“, tako ovu odluku objašnjava Andreas Mueseler, član žirija i predsjednik DRV-ovog odbora za održivost. Crna Gora je programom „Wilderness Hiking & Biking“ svestrano proširila svoju mrežu pješačkih i biciklističkih staza kroz uglavnom netaknutu prirodu. Za mrežu puteva korišćene su prvobitne čobanske i pješačke staze kao i istorijski trgovačke ceste. Posjetioci se pomoću ekoloških i kulturnih tematskih staza takođe senzibiliziraju za zaštitu životne sredine i kulturnih vrijednosti. Osim toga, otvoreni i plasirani su novi izvori zarade. Tako se na primjer prvih 20 domaćina uspješno specijalizovalo za turiste koji idu na biciklističke ture (“Bed & Bike Montenegro”). Zahvaljujući do sada realizovanih mjera, ekonomska snaga regiona se ojačala, uz nastojanje da se bjekstvo sa sela suzbija.

Nagradu je, ministru održivog razvoja i turizma Predragu Sekuliću uručio predsjednik Odbora za održivost DRV-a i član žirija „Eko-trofej“-a, Andreas Mueseler, koji se na ceremoniji u obraćanju prisutnima zahvalio na uručenoj nagradi i istakao da je ova nagrada medjunarodno priznanje za naše dosadašnje napore i da nas ohrabruje da i dalje nastavimo ka cilju da Crna Gora postane lider na Mediteranu u oblasti održivog razvoja turizma orjentisanog na prirodu. DRV, kao vodeće strukovno udruženje turističke branše, još od 1987. godine svake godine dodjeljuje Eko-trofej održivim turističkim projektima iz čitavog svijeta. Kandidovanim projektom «Wilderness Hiking & Biking» Ministarstvo za održivi razvoj i turizam i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore izradili su turistički koncept koji je održiv kako za prirodu tako i za društvo. Polazeći od Master plana za turizam i Strategije razvoja turizma do 2020. godine, pješačke staze, istorijski trgovački putevi i planinarske staze postale su dio nacionalne mreže planinskih staza, u dužini od 6.000 kilometara, koje su namijenjene ljubiteljima prirode. Intenzivno se radi na uređenju ovih staza i pripremi vodiča i drugih promotivnih materijala kojim se prezentuju izuzetne prirodne ljepote kroz koje prolaze rute. Osim toga, realizovane su i interesantne inicijative: tako se posjetioci na primjer edukuju pomoću ekoloških i kulturnih tematskih staza (za zaštitu životne sredine i kulturnih vrijednosti). Tokom Kongresa ministar Sekulić sastao se i gđom. Christiane Otter, izvršnom direktorkom DRV i Jürgenom Büchyjem, predsjednikom DRV. Tokom sastanka sagovornici su istakli značaj organizacije ovog kongresa tokom slijedeće godine u Crnoj Gori na kojem se očekuje prisustvu blizu 1000 predstavnika njemačke turističke industrije koji će se na direktan način upoznati sa našom turističkom ponudom.

Objave:

 

Učlanjenje u PK Subra

Obavještavamo zainteresovane da mogu obnoviti članarinu, odnosno upisati se po slijedećim uslovima:

maloljetni: 7 eura

punoljetni: 15 eura

Učlanjenje, odnosno obnova članarine se vrši na sastancima Kluba, svakog četvrtka, od 19 do 20 h, u prostorijama Subre (Njegoševa ulica, pored Autorske agencije).

Za dobijanje planinarske knjižice potrebno je priložiti fotografiju dimenzija kao za ličnu kartu.

Podijelimo radost planinarenja!

Info:

Planinarski klub ''Subra'' osnovan je 1932.godine u Herceg Novom, malom mediteranskom gradu, smještenom na ulazu u Bokokotorski zaliv. U proteklim decenijama, članovi kluba su bili najaktivniji u skijanju, a u novije vrijeme u planinarenju, speleologiji i alpinizmu. Najveći dio aktivnosti se odvija u masivu Orjena, gdje se nalaze planinarski domovi ''Za Vratlom'' i ''Orjen Sedlo'', vlasništvo kluba.

Okupljamo se u našim prostorijama u Njegoševoj ulici, iznad galerije ''Luča'', svakog četvrtka u terminu od 19 - 20h. Za planinare iz drugih gradova, na raspolaganju su (privatni) brojevi telefona:

Predsjednik: Avramović Duško 069-430-070

Sekretar: Tušup Dejan 069-348-600

Fax: 031-324-793

Takođe, možete nam se javiti i putem naše e-mail adrese. Ukoliko vas interesuju prezentacije ostalih klubova iz Crne Gore, pogledajte našu stranicu linkova. Slike sa naših akcija možete pogledati u foto galeriji. Od literature o Orjenu vam preporučujemo:

''Planinskim stazama kroz Orjen'' - Starčević Željko

 


 

design by INS