e-mail: subra@t-com.me
English version Knjiga utisaka

GPS Koordinate: Orjen: Pl. dom "Orjen Sedlo" | Dobraštica: Pl. dom "Za Vratlom"

Rekonstrukcija pl. doma "Za Vratlom" završena !!!

Ključeve objekta smo preuzeli 05.10.2011 a svečano otvaranje je održano u objektu 23.10.2011 u 12h. Dobrodošli!!!

Rekonstrukciju je finansiralo Ministarstvo turizma RCG u okviru Primorske planinarske transferzale Orjen-Lovćen-Rumija koja je dio projekta Wilderness Hiking & Biking u Crnoj Gori koji se sprovodi u saradnji sa njemačkim GIZ-om. Fotografije radova pogledajte ovdje Album1 Album2 i Album3.

Projekat Wilderness Hiking & Biking u Crnoj Gori dobitnik nagrade na jubilarnoj 25.dodjeli međunarodne ekološke nagrade od strane Njemačkog udruženja turoperatora i turističkih agencija (DRV)

Kriterijum za nagradu „Eko-trofej“ je postignuti uspjeh i uzoran karakter u ekološkom održivom razvoju a kandidovani projekti mogu biti dostavljeni od strane fizičkih lica, grupa, organizacija, kompanija i opština iz čitavog svijeta. Cilj projekata koje DRV nagradjuje je zaštita životne sredine i resursa, smanjenje zagađivanja životne sredine i podizanje nivoa svijesti u cilju iniciranja projekata koji pomažu da se u čitavom svijetu promoviše održivost u turizmu kao bitna osnova. Žiri za Eko-trofej time nagrađuje uzorni angažman: „Uzornom saradnjom od preko 500 partnera dati su važni impulsi za održivi razvoj turizma u do tada turistički beznačajnom sjevernom dijelu“, tako ovu odluku objašnjava Andreas Mueseler, član žirija i predsjednik DRV-ovog odbora za održivost. Crna Gora je programom „Wilderness Hiking & Biking“ svestrano proširila svoju mrežu pješačkih i biciklističkih staza kroz uglavnom netaknutu prirodu. Za mrežu puteva korišćene su prvobitne čobanske i pješačke staze kao i istorijski trgovačke ceste. Posjetioci se pomoću ekoloških i kulturnih tematskih staza takođe senzibiliziraju za zaštitu životne sredine i kulturnih vrijednosti. Osim toga, otvoreni i plasirani su novi izvori zarade. Tako se na primjer prvih 20 domaćina uspješno specijalizovalo za turiste koji idu na biciklističke ture (“Bed & Bike Montenegro”). Zahvaljujući do sada realizovanih mjera, ekonomska snaga regiona se ojačala, uz nastojanje da se bjekstvo sa sela suzbija.

Nagradu je, ministru održivog razvoja i turizma Predragu Sekuliću uručio predsjednik Odbora za održivost DRV-a i član žirija „Eko-trofej“-a, Andreas Mueseler, koji se na ceremoniji u obraćanju prisutnima zahvalio na uručenoj nagradi i istakao da je ova nagrada medjunarodno priznanje za naše dosadašnje napore i da nas ohrabruje da i dalje nastavimo ka cilju da Crna Gora postane lider na Mediteranu u oblasti održivog razvoja turizma orjentisanog na prirodu. DRV, kao vodeće strukovno udruženje turističke branše, još od 1987. godine svake godine dodjeljuje Eko-trofej održivim turističkim projektima iz čitavog svijeta. Kandidovanim projektom «Wilderness Hiking & Biking» Ministarstvo za održivi razvoj i turizam i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore izradili su turistički koncept koji je održiv kako za prirodu tako i za društvo. Polazeći od Master plana za turizam i Strategije razvoja turizma do 2020. godine, pješačke staze, istorijski trgovački putevi i planinarske staze postale su dio nacionalne mreže planinskih staza, u dužini od 6.000 kilometara, koje su namijenjene ljubiteljima prirode. Intenzivno se radi na uređenju ovih staza i pripremi vodiča i drugih promotivnih materijala kojim se prezentuju izuzetne prirodne ljepote kroz koje prolaze rute. Osim toga, realizovane su i interesantne inicijative: tako se posjetioci na primjer edukuju pomoću ekoloških i kulturnih tematskih staza (za zaštitu životne sredine i kulturnih vrijednosti). Tokom Kongresa ministar Sekulić sastao se i gđom. Christiane Otter, izvršnom direktorkom DRV i Jürgenom Büchyjem, predsjednikom DRV. Tokom sastanka sagovornici su istakli značaj organizacije ovog kongresa tokom slijedeće godine u Crnoj Gori na kojem se očekuje prisustvu blizu 1000 predstavnika njemačke turističke industrije koji će se na direktan način upoznati sa našom turističkom ponudom.

www.montenegro.travel/xxl/sr/vijesti/_id/1617289/index.html

http://www.drv.de/index.php?id=472

Učlanjenje u PK Subra

Obavještavamo zainteresovane da mogu obnoviti članarinu, odnosno upisati se po slijedećim uslovima:

maloljetni: 7 eura

punoljetni: 15 eura

Učlanjenje, odnosno obnova članarine se vrši na sastancima Kluba, svakog četvrtka, od 19 do 20 h, u prostorijama Subre (Njegoševa ulica, pored Autorske agencije).

Za dobijanje planinarske knjižice potrebno je priložiti fotografiju dimenzija kao za ličnu kartu.

Podijelimo radost planinarenja!

Info:

Planinarski klub ''Subra'' osnovan je 1932.godine u Herceg Novom, malom mediteranskom gradu, smještenom na ulazu u Bokokotorski zaliv. U proteklim decenijama, članovi kluba su bili najaktivniji u skijanju, a u novije vrijeme u planinarenju, speleologiji i alpinizmu. Najveći dio aktivnosti se odvija u masivu Orjena, gdje se nalaze planinarski domovi ''Za Vratlom'' i ''Orjen Sedlo'', vlasništvo kluba.

Okupljamo se u našim prostorijama u Njegoševoj ulici, iznad galerije ''Luča'', svakog četvrtka u terminu od 19 - 21h. Za planinare iz drugih gradova, na raspolaganju su (privatni) brojevi telefona:

Predsjednik: Avramović Duško 069-430-070

Sekretar: Tušup Dejan 069-348-600

Fax: 031-324-793

Takođe, možete nam se javiti i putem naše e-mail adrese. Ukoliko vas interesuju prezentacije ostalih klubova iz Crne Gore, pogledajte našu stranicu linkova. Slike sa naših akcija možete pogledati u foto galeriji. Od literature o Orjenu vam preporučujemo:

''Orjenski masiv'' - Dr Goran Komar ;

''Planinskim stazama kroz Orjen'' - Starčević Željko

Poziv na saradnju

Svim zainteresovanim VERTICAL stoji na raspolaganju: predlažite, pokrećite nove teme, šaljite informacije. Naročito su dobrodošli specijalizovani tekstovi (vertikalni sportovi, sportska medicina, planinarska i ostala oprema... itd.Objave:

::: 10/09/2012 Proslava 80 godina postojanja PK Subra:

::: 01/12/2011 Uprava PK Subra je na svom redovnom sastanku donijela odluku da se u narednoj godini sledeće redovne aktivnosti održe u ovim terminima:

- Redovna godišnja skupština PK Subra: 27.01.2012

- Tradicionalna akcija Noć punog mjeseca: 11-12.02.2012

- 13-ti Orjenski maraton: 25-27.05.2012

::: 20/11/2011 Ekipa ASO Subre istražila jamu Grotljavicu, -85m. Fotografije.

::: 20/11/2011 Šta reći nego fantasticno,vrijeme lijepo, društvo raspoloženo i rezultat toga je još jedna uspješna tura u masivu Orjena od strane PK Subre i PK Vjeverice, ovakve akcije treba da postanu redovne i što češće. Postovani ljubitelji Prirode bilo je pravo zadovoljstvo družiti se danas sa Vama, neka ste nam živi i zdravi, vidimo se uskoro na narednoj turi. Fotografije.

::: 13/11/2011 Naši članovi Danilo Brajović i Janko Gardović ispeli smjer u stijeni Kamenskog kabla

::: 06/11/2011 Šetačka tura Topla - Sušćepan - Čakotin: Nedjelja, lijep dan kao stvoren za malo šetnje po prirodi. Tako smo se i mi uputili na današnju turu sa Tople preko Sušćepana i Trebesina na vidikovac Čakotin odakle se pruža lijep pogled na ulaz u Bokokotorski zaliv i ka sjeveru na južne padine Orjenskog masiva, tačnije na obronke Dobraštice i Radoštaka. Društvo raspoloženo, vrijeme dobro i to je ono što treba da bi se uživalo u ljepotama Herceg-Novskog zaleđa. Pozdravljamo sve učesnike danasnje ture i pozivamo sve ljubitelje prirode da nam se pridruže. Živjeli i uskoro se vidimo na sledećoj turi.

::: 23/10/2011 Otvorena planinska kuća "Za Vratlom"

::: 18/10/2011 http://www.gov.me/naslovna/vijesti-iz-ministarstava/109266/Saopstenje-Otvoren-rekonstruisani-dom-Za-Vratlom-na-Orjenu.html

::: 16/10/2011 osim završetak radova na uređenju okoline pl.doma Za Vratlom, ovaj vikend smo ponovo organizovali jednodnevnu turu za sve zainteresovane građane, ovaj put polazna tačka su bili Borići a cilj Dobraštica - Odijevo. Pridružili su nam se i Vjeverice iz Kotora.

::: 02/10/2011 ovaj vikend posvetili smo uređenju okoline pl.doma Za Vratlom.

::: 01/10/2011 KOTORSKI MARATON - čestitamo našem članu Maksimu Stolici na prvom mjestu - bravo Majo!!!

::: 24/09/2011 Dopremanje inventara u pl.dom Za Vratlom. Ovaj vikend organizovali smo veliku akciju iznošenja novog inventara u kojoj su učestvovali skoro svi članovi kluba a bogami i njihova vozila, naročito ona terenska.

::: 11/09/2011 Postavljanje signalizacije na novim stazama.

::: 08/2011 Planinari PK Subra na Prokletijama. Ispenjani Očnjak i Karanfili - Sjeverni vrh.

::: 25/06/2011 Umjetnost na dijelu - tvrđava Španjola 2011. Sastali smo se na istom mijestu... izrazili svoju kreativnost... pokazali narodu šta sve možemo.... i opet ćemo prvom prilikom... možda nas shvate jednog dana... možda.... Fotografije

::: 12/06/2011 Današnja planinarska tura, u pohode ljepotici Orjenskog masiva - SUBRI, protekla je u veoma interesantnom obilasku najljepših Subrinih mjesta. Da bi čovjek vidio i djelić ljepota koje Subra krije, treba ući u njezina njedra, a mi smo to i uradili, bilo je fantastično.

::: 27-29/05/2011 Održan 12-ti Orjenski maraton


Ovog vikenda je u organizaciji Planinarskog Kluba „Subra“ održan dvanaesti „Orjenski maraton“. Prvi put je start maratona bio ispred planinarskog doma „Orjen sedlo“ (1602mnm) koji se nalazi ispod najvišeg vrha Orjena – Velikog (Zubačkog kabla), prve kontrolne tačke. Pored svih nedaća koje su nas zadesile kao klub i manjka finansijskih sredstava nismo posustali i uz maksimalne napore smo uspijeli da nastavimo tradiciju i zadrzimo status dobrih domaćina . Kao dokaz toga su učesnici maratona , planinarske i rekreativne ture kojih je bilo 75 u protekla dva dana. Utisci posjetilaca iz Cetinja (planinarski klub „Kapetan Angel“) , Podgorice (planinarski klub „Gorica“) , Kotora (planinarski klub „Pestingrad“ i „Vjeverica“) , Budve i Herceg Novog kao i riječi podrške su samo jos jedan podsticaj klubu da nastavi promociju Orjena kao vrijedne oaze prirode, dušu dale za u rekreativne i turističke svrhe. Na startu maratonske trase je bilo 28 učesnika, u muškoj konkurenciji 22 učesnika a u ženskoj 6. Ova trasa je takmičarska, što znači da se staza, koliko to teren i kondicija učesnika dozvoljava, trči. Pobjednik među maratoncima je bio Janko Gardović (planinarski klub „Subra“) sa rezultatom 3h 43min 11sec , drugi je bio prošlogodisnji rekorder staze Boro Tomašević (planinarski klub „Subra“) sa rezultatom 3h 44min 35sec a treći Darko Vidaković (Herceg Novi). U trci medju damama je ove godine postignut rekord staze sa rezultatom 5h 13min 01 sec a postigla ga je iskusna maratonka iz Budve – Daliborka Davidović dok su drugo i treće mjesto osvojile sestre Valentina i Katarina Jabučanin iz planinarskog kluba „Kapetan Angel“ sa Cetinja. U predhodnom periodu su članovi našeg kluba očistili i premarkirali maratonsku stazu, koja je, mada dugačka samo 27 km, sa razlogom nosi epitet maratonska. Kilometar na ovoj stazi gotovo bi se duplo mogao računati u odnosu na kilometar normalnog terena. Baviti se planinskim trčanjem (mountain running) na izrazito kraškom terenu kakav preovladava na Orjenu poseban je izazov, a sama trasa je vjerovatno najteža u regionu. Podrška klubu nije izostala pa bismo ovom prilikom iznijeli riječi zahvalnosti Opštini Herceg Novi koja nam je pomogla finansijski u dijelu organizovanja maratona , Planinarskom Savezu Crne Gore kao i jedinici Pogranicne Policije Herceg Novi i njihovom „kontakt“ policajcu gospodinu Vlaović Dragoslavu koji nam je pomogao u samoj organizaciji i obezbijedjenju maratona i rekreativne ture.

::: 22/05/2011 Održan završni ispit za polaznike speleološkog kursa. Prva generacija speleologa nakon mnogo godina je uspiješno završila kurs. Ovom prilikom im od srca čestitamo.

::: 21/05/2011 Održan Prvi Lovćenski maraton u organizaciji Planinarskog kluba Kapetan Angel iz Cetinja. Svi utisci su pozitivni od samog dočeka učesnika, staze do druženja u toku i poslije Maratona. Organizator se potrudio da svakom udovolji, u čemu je i uspio. Prosto nemamo rijeci kojima bi opisao ljubaznost i gostoprimstvo domaćina, nego samo da kažemo jedno veliko Hvala. Živjeli i vidimo se i iduće godine.

::: 19/05/2011 Nastavljena rekonstrukcija pl.doma "Za Vratlom". Novi izvođač radova je firma "Cebra" doo iz Herceg Novog. Rok za završetak radova je 90 dana.

::: 14/05/2011 Čestitamo našim članovima na prvenstvenom smjeru u stijeni Ubaljskog kabla. Fotografije

Sjeverna strana Ubaljskog kabla.
smjer:Kamen po kamen
Penjali: Maja Cavar , Danilo Brajovic THD , Janko Gardovic
duzina: 250m
vrijeme penjanja: 5h

::: 08/05/2011 U organizaciji PK Subra, i uz podrsku predstavnika lokalne turisticke privrede i nevladinih organizacija Herceg Novog, u nedelju, 8.maja, odrzana je akcija ciscenja borove sume na Orjenu.. veselo druzenje, zajednicki rad, na kraju, zadovoljstvo zbog vec vidljivih rezultata rada...

::: 30/04/2011 Ekipa PK Subra ispenjala zanimljiv smjer u Reovačkoj gredi. Fotografije....

::: 18/04/2011 Na Vrbanju, uz pokroviteljstvo konobe "Konak"  održano savjetovanje u organizaciji PK"Subra" Herceg-Novi na temu "Orjen kao turistička destinacija". Na savjetovanju su prisustvovali članovi PK Subra, HPD Dubrovnik i nekoliko turistickih agencija kao i predstavnici Opštine Herceg Novi.

::: 10/04/2011 Današnja tura Herceg-Novi-Podi-Zlijebi je protekla u najboljem redu. Lijepo vrijeme i masovnost su učinili da sve protekne onako kako je i zamišljeno. Pozdravljamo sve učesnike sa željom da se sretnemo i na sledećoj turi.

::: 26/03/2011 Danasnja pješačka tura Igalo-Žvinje-Ilinica, protekla je u najboljem redu. Bilo nas je četrdesetak što potvrdjuje opravdanost organizovanja ovakvih tura. Vrijeme nam nije bilo baš naklonjeno, pratila nas je malo i kiša, ali i to je sastavni dio planinarenja. I ovim putem pozivam sve ljubitelje prirode da nam se pridruže u što većem broju. Sledeceg vikenda malo duža i napornija tura. Zahvaljujemo se pogotovo djeci na lijepom ponašanju, svaka čast i da se vidimo i iduci vikend!

::: 24/03/2011 Izašao novi Vertical broj 20.

::: 06/03/2011 Krivolovci...

::: 04/03/2011 12-og marta P.K.Subra organizuje šetačku turu Igalo-Mojdež sa obilaskom starih mlinova. Polazak u 8 h ispred INStituta Igalo(nova faza-parking). Tura vremenski nije ograničena i sa sobom ponijeti vodu i hranu. Upisnina po osobi je 1 euro a za dijecu besplatno. U slučaju kiše određujemo drugi termin. Pridružite nam se :-)

::: 27/02/2011Obilazak pećine Tamnica (video snimak), a usput i posjeta tvrđavi Vranovo brdo


::: 22/02/2011 Osmi noćni uspon - noć punog mjeseca (video snimak)


:::Izborna Skupština PK Subra održaće se u petak, 28.01.2011 sa početkom u 19h, u prostorijama MZ Stari Grad, ispod Sahat Kule. Prisustvo članova kluba je obavezno, dobrodošli su svi prijatelji kluba i ljubitelji planinarenja.

:::U toku su Speleološki kurs i Zimski planinarski kurs.

::: 8-mi noćni uspon u zimskim uslovima NOĆ PUNOG MJESECA biće održan u noći, 19 na 20.02.2011. Zbog nemogućnosti korištenja pl.doma Za Vratlom, ove godine će uspon biti na najviši vrh Orjena, Veliki kabao (1894 m/nv), iz pl.doma Orjen Sedlo (1602m/nv). Uspon će biti grebenski, van normalne pješačke staze. Kapacitet doma na Orjen sedlu je samo 20-tak ležajeva, tako da je broj učesnika koji noće u domu ograničen. Možete da noćite i oko doma u sopstvenom šatoru (na sopstvenu odgovornost i bez ograničenja). Svi učesnici moraju OBAVEZNO imati neophodnu opremu za noćne zimske uspone (cepin, dereze, čeonu lampu, adekvatnu obuću i odjeću) poznavati tehnike kretanja u navezi i korištenja alpinističke opreme za penjanje i spuštanje. Povratak je via normale. Zbog ograničenog kapaciteta objekta, boravak će biti dozvoljen samo planinarima koji ispunjavaju gore navedene uslove, koji se prijave PK Subra preko e-maila najkasnije do 10.02.2010 (u prijavi obavezno navesti da li imate potrebnu opremu i koliko je vaše prethodno iskustvo u sličnim usponima) i koji od PK Subra dobiju potvrdu učešća u usponu. Okupljanje je 18-og popodne i 19-og ujutro na kraju asfaltnog puta u selu Vrbanje (o tačnom terminu obavjestićemo sve one čije prijave prihvatimo). Vidimo se na Orjenu!!!

::: Izašao Vertical br.19, download link ovdje

::: 07/10/2010 Sa žaljenjem obavještavamo sve članove i prijatelje da su zbog odustajanja izvođača, firme "Vargres" iz Podgorice, obustavljeni radovi na planinarskom domu "Za Vratlom". Objekat su napustili i ostavili u neupotrebljivom stanju tako da isti neće raditi do kraja ove i tokom prve polovine 2011-te godine. U toku su radovi na konzervaciji objekta kako bi preživio nadolazeću zimu. Radovi će se nastaviti u aprilu ili maju 2011, o čemu su u toku dogovori sa investitorom Ministarstvom turizma RCG i njemačkim GTZ-om.

::: 10/08/2010 je tačno deset godina od uspješnog uspona planinara PK Subra na "krov Evrope", Mont Blanc (4.810m). PK Subra čestita jubilej svojim članovima Darku Šiljegoviću, Željku Starčeviću, Marinku Perušku i Tušup Dejanu.

::: 08/07/2010 Počeli su radovi na rekonstrukciji pl.doma za Vratlom koje finansira Ministarstvo turizma RCG u saradnji sa njemačkim GTZ-om. Obavještavamo sve koji su eventualno planirali boravak u ovom objektu da je isti zatvoren za posjete tokom rekonstrukcije čiji je završetak planiran za 90 dana. Takođe vas molimo da tokom ovog perioda izbjegavate prolazak dijelom puta od motela Borići do usjeka Vratlo kako ne biste ometali dostavu materijala i prolazak kamiona i građevinskih mašina. Unaprijed hvala!!!

::: Održan 11.Orjenski maraton
 

design by INS